"Hart voor Hulpverleners" is bedoeld voor iedereen die tegen het geweld is dat vandaag de dag met steeds grotere regelmaat gebruikt wordt tegen hulpverleners

Online agressie via sociale media

Scheldtirades op Twitter of Facebook. Bedreiging via een internetforum. Onverwachts een bewerkte foto of filmpje van jezelf terugzien op Google of YouTube. Ambtenaren maken het regelmatig mee. Online belediging of bedreiging bereikt al gauw een groot publiek. En kan daardoor veel emotionele schade aanrichten. Het is dus belangrijk om agressie via sociale media zoveel mogelijk te voorkomen. En om snel in actie te komen als het toch gebeurt.
Lees meer

25 veiligheidsregio's in Nederland

Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Iedere veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied. Zo zorgt de veiligheidsregio ervoor dat er een brandweer is. Ook maakt de veiligheidsregio afspraken over de aanpak van rampen en crises. Een goede samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, overheden, bedrijven en burgers is daarbij belangrijk.
Lees meer

Wat doet Bureau Halt

Aanpak Bureau Halt: Voorkomen van agressie begint bij bewustwording en gedragsbeïnvloeding.
Lees meer

Nationaal Bureau voor Communicatie 11 jaar partner van Hart voor Hulpverleners

Hart voor Hulpverleners is een initiatief waar al ruim 10 jaar aan gewerkt wordt. Het is destijds als particulier initiatief ontstaan en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een omlijnd initiatief en is professioneel ondergebracht bij het Nationaal Bureau voor Communicatie. Er wordt gewerkt met een redactie en marketingteam.
Lees meer

Gedragsregels binnen de huisartsenpraktijk

Deze gedragsregels zijn opgesteld om aan te geven hoe we hier met elkaar omgaan en hoe we hier een prettige en veilige omgeving met elkaar scheppen. Met het aanwezig zijn in de huisartsenpraktijk, gaat u akkoord met deze gedragsregels.
Lees meer

Ook de brandweer heeft vaker te maken met geweld

Brandweerlieden zetten zich met hart en ziel in voor de maatschappij en verlenen bijstand waar nodig. Ook zij willen na de werkdag weer veilig thuiskomen bij hun gezin.
Lees meer

Hart voor Hulpverleners staat 100% achter de Taskforce Onze hulpverleners veilig en ondersteunt de initiatieven waar mogelijk.

Hart voor Hulpverleners is een initiatief waar al ruim 10 jaar aan wordt gewerkt. Hart voor Hulpverleners is bedoeld voor iedereen die tegen het geweld is dat vandaag de dag met steeds grotere regelmaat gebruikt wordt tegen hulpverleners. Hart voor Hulpverleners heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een omlijnd initiatief en is professioneel […]
Lees meer

Opnieuw geweld tegen politie en hulpdienst

In Gouda is iemand met een auto op een agent ingereden. De vrouw werd wel geraakt, maar raakte niet gewond. De agente maakte deel uit van een peloton dat wijkteams ondersteunt en dat in Gouda was om te surveilleren in verband met een aantal woninginbraken. Toen een grijze Audi met Pools kenteken met hoge snelheid langs reed, werd de bestuurder gedwongen te stoppen. Toen de agente naar de auto liep, gaf de automobilist plotseling gas, reed tegen haar aan en sloeg op de vlucht. De politie is bezig met een zoekactie. De agente heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. Dronken ruzie Ook in Den Haag was er geweld tegen de politie, volgens een woordvoerder door een 35-jarige dronken Rotterdammer. Tijdens een surveillance zagen twee agenten de man in een plas bloed liggen, met verwondingen aan zijn gezicht. Volgens omstanders had hij ruzie gehad met een vriend, was hij daarbij gevallen en raakte hij door de val gewond. De man werd aangehouden voor openbare dronkenschap, maar verzette zich hevig. Hij trapte een agent hard tegen een knie. Die agent heeft aangifte gedaan van mishandeling.
Lees meer

Wat moet u als werkgever doen?

Als werkgever hebt u de zorgplicht om te voorkomen dat uw personeel het slachtoffer wordt van intimiderend of gewelddadig gedrag. U moet een beleid voeren dat gericht is op het beschermen van medewerkers tegen agressie en de nadelige gevolgen hiervan. Dit kunt u doen aan de hand van de Risicoinventarisatie en –evaluatie (RI&E) ziekenhuizen.
Lees meer

Agressie en geweld in ziekenhuizen

Personeel in ziekenhuizen wordt geregeld met agressie en geweld geconfronteerd, variërend van schelden en beledigen tot (soms grof) lijfelijk geweld. Bijvoorbeeld omdat cliënten op deze wijze (snel) hun behandeling willen afdwingen. Deels komt de agressie ook voort uit frustratie en angst van de cliënt en zijn omgeving, of vloeit voort uit het ziektebeeld of de beperkingen van de cliënt. In ziekenhuizen staat de cliënt veelal centraal. Hierdoor kan er een dilemma ontstaan tussen de belangen van de cliënt en die van het ziekenhuis en haar personeel.
Lees meer

Hoe help ik slachtoffers van geweld op straat?

U kunt slachtoffers van agressie en geweld op straat helpen. Door omstanders te mobiliseren, 112 te bellen, bij het slachtoffer te blijven. En door u als getuige bij de politie te melden. U mag de verdachte ook aanhouden, maar hierbij staat uw eigen veiligheid voorop.
Lees meer
crossmenu