Hoe help ik slachtoffers van geweld op straat?

U kunt slachtoffers van agressie en geweld op straat helpen. Door omstanders te mobiliseren, 112 te bellen, bij het slachtoffer te blijven. En door u als getuige bij de politie te melden. U mag de verdachte ook aanhouden, maar hierbij staat uw eigen veiligheid voorop.

Omstanders mobiliseren

Als u ziet dat een situatie uit de hand loopt, grijp dan in door omstanders te mobiliseren. Kijk of er meer mensen op straat zijn en roep ze erbij. Samen kunt u meer doen om de dader te stoppen. U kunt de dader samen aanspreken.

Alarmnummer 112 bellen

Het alarmnummer 112 is altijd bereikbaar. Zelfs wanneer u geen bereik heeft of uw beltegoed op is, kunt u altijd 112 bellen. Ook in telefooncellen is 112 altijd te bereiken zonder dat u hoeft te betalen. Zodra u een medewerker van 112 aan de lijn krijgt, geeft u eerst door in welke plaats u bent. En van wie u hulp nodig heeft.

Belt u 112 met een mobiele telefoon vanuit een trein? Geef dan als eerste het treinstelnummer door. De 112-centrale weet aan de hand van het treinstelnummer precies waar u rijdt. De centrale kan alle hulpdiensten klaar laten staan op het eerstvolgende perron.

Bij het slachtoffer blijven

U kunt het slachtoffer helpen door hem of haar niet alleen te laten. In de tussentijd kunt u het slachtoffer geruststellend toespreken. Bent u bekend met het verlenen van eerste hulp, pas die dan zeker toe. Hoe meer u ter plekke kunt doen voor het slachtoffer, hoe beter het is.

Melden als getuige bij politie

Zorg ervoor dat u een goede getuige bent. Maak als dit mogelijk is foto's van de dader en meld uzelf als getuige bij de politie. Aan de politie kunt u achteraf vertellen wat u heeft gezien door kenmerken van de dader te noemen.

Kenmerken van de dader

De volgende kenmerken van de dader zijn zeer waardevol voor de politie:

• geslacht - man of vrouw;
• huidskleur - blank of getint;
• leeftijd - vergelijk de dader met iemand die u kent;
• postuur - atletisch, dik of mager;
• lengte - wat is het verschil met uw eigen lengte;
• gezicht - een bril, een rond of lang gezicht;
• opvallend - flaporen, grote neus, littekens, tatoeages;
• beharing - snor, baard, kleur haar, kapsel;
• kleding - type kleding, kleuren, stof.

Verdachte aanhouden

U mag de verdachte ook aanhouden. Iedere burger is hiertoe bevoegd. Wilt u voorkomen dat de verdachte ervandoor gaat? Gebruik dan niet meer geweld dan nodig is. Zo mag u bijvoorbeeld de verdachte tegen de grond houden tot de politie is gearriveerd. Schat de situatie in en beoordeel wat de juiste actie is. Natuurlijk staat uw eigen veiligheid altijd voorop.

Waar kan ik terecht voor slachtofferhulp?

U kunt als slachtoffer gratis hulp, advies en informatie krijgen van verschillende organisaties. Ook als u geen aangifte doet.

Hulpverlenende organisaties

Kijk voor een overzicht van organisaties die u kunnen helpen op Slachtofferwijzer.nl. U kunt onder andere terecht bij:

Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers en nabestaanden van een strafbaar feit, verkeersongeluk of ramp. Ook helpt ze getuigen en andere betrokken personen. De hulp is gratis. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan u op de volgende manieren helpen:

• Juridische hulp: hij kan u bijvoorbeeld informeren over en begeleiden tijdens
het strafproces. En helpen met de schade die u heeft door het voorval en
vertellen wat uw rechten zijn.
• Praktische hulp: hij kan u bijvoorbeeld helpen met het invullen van
formulieren.
• Emotionele hulp: u kunt bijvoorbeeld met hem praten over wat er is
gebeurd.

Heeft u andere hulp nodig? Bijvoorbeeld van een huisarts, maatschappelijk werker, jurist of andere hulpverlener? Dan verwijst Slachterhulp Nederland u door.

Centrum Seksueel Geweld

Bent u slachtoffer van een aanranding of verkrachting? Dan kunt u hulp krijgen van het Centrum Seksueel Geweld. Zij zijn dag en nacht bereikbaar.

Veilig Thuis

Veilig Thuis helpt iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Een medewerker van Veilig Thuis luistert naar u en beantwoordt uw vragen. Ook kijkt de medewerker samen met u welke professionele hulp u nodig heeft.

Uw huisarts

Bent u ziek, gewond of ervaart u psychische klachten? Neemt u dan contact op met uw huisarts.

crossmenu