Geweld tegen NS-medewerkers weer toegenomen, 'schokkend en onacceptabel'

Volgens de spoorwegmaatschappij vormt het cijfer slechts een fractie van alle incidenten. NS-bestuurder Eelco van Asch noemt het geweld tegen zijn collega's "schokkend en onacceptabel".

Het is het derde jaar op rij dat de geweldscijfers zijn gestegen. Ter vergelijking: in 2020 ging het nog om 661 meldingen. Vooral mensen zonder kaartje zorgen voor problemen, maar de NS noemt ook "asielzoekersproblematiek, toename van verwarde personen en een bepaalde hardheid in de samenleving".

Strafrecht

Alleen incidenten van de zogenoemde A-categorie, die vallen onder het strafrecht, worden geregistreerd. Het gaat om bedreigen, bespugen of lichamelijk geweld. Het "opzetten van een grote mond" telt niet mee in de cijfers, maar is volgens een woordvoerder "helaas wel aan de orde van de dag".

De NS moest vorig jaar ruim 13.000 keer de hulp van de politie inschakelen. De vervoerder zegt steeds meer maatregelen te nemen tegen geweld en intimidatie, maar in het artikel wordt geen voorbeeld genoemd. Bron: ANP/De Telegraaf

crossmenu