Rookmelder verplicht per 2022

Rookmelder verplicht op elke verdieping

Uw huis moet sinds 2022 op elke verdieping een rookmelder hebben. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand.

Hang rookmelder aan het plafond in de hal

Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. U koopt deze bijvoorbeeld bij een bouwmarkt of online voor ongeveer €16. Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant. U kunt de melder met de plakker of met een schroef ophangen.

U hangt een rookmelder;

  • bij voorkeur in de hal;
  • aan het plafond;
  • op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
  • op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat u de melder ophangt. Test de rookmelder regelmatig.

Advies voor het ophangen en gebruik van rookmelders

Op Rookmelders.nl leest u meer over de aankoop van rookmelders en het gebruik. U kunt ook een test doen om te kijken hoeveel rookmelders u in huis nodig heeft.

Eigenaar moet rookmelders plaatsen

De eigenaar van een woning is verplicht om de rookmelders te plaatsen. Als u een woning huurt, moet de verhuurder zorgen dat er rookmelders zijn.

Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is, moet u als bewoner/eigenaar zelf rookmelders plaatsen in uw eigen woning. De verplichting geldt niet voor gemeenschappelijke ruimtes. De VvE heeft hierin dus geen rol.

crossmenu