Tips om te handelen bij agressie en geweld

1. Vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan

Als je ziet dat een situatie uit de hand loopt, grijp dan in door omstanders te mobiliseren. Kijk of er meer mensen op straat zijn en roep ze erbij. Samen kun je meer doen om de dader te stoppen.

2. Bel 1-1-2

Dit nummer is altijd bereikbaar. Zelfs wanneer je geen bereik hebt of je beltegoed op is, kun je altijd 1-1-2 bellen. Ook in telefooncellen is 1-1-2 altijd te bereiken zonder dat je hoeft te betalen. Zodra je een medewerker van 1-1-2 aan de lijn krijgt, is het eerste wat je moet doorgeven in welke plaats je bent en van wie je hulp nodig hebt.

Wil je ingrijpen bij een situatie in de trein? De 1-1-2-centrale weet aan de hand van het treinstelnummer precies waar je rijdt en kan alle hulpdiensten klaar laten staan op het eerst volgende perron.

3. Blijf bij het slachtoffer

Help het slachtoffer door hem of haar niet alleen te laten. Sla je jas om het slachtoffer en blijf bij hem of haar in de buurt tot er hulp arriveert. In de tussentijd kun je hem of haar geruststellend toespreken. Ben je bekend met het verlenen van eerste hulp, pas die dan zeker toe. Want hoe meer je ter plekke kunt doen voor het slachtoffer, hoe beter.

4. Maak foto’s voor de politie en meld je als getuige

Zorg ervoor dat je een goede getuige bent. Maak indien mogelijk foto’s van de dader en meld jezelf als getuige bij de politie. Aan hen kun je achteraf vertellen wat je hebt gezien door kenmerken van de dader te noemen. De volgende kenmerken zijn zeer waardevol voor de politie:

Geslacht – man of vrouw
Huidskleur – blank of getint
Leeftijd – vergelijk de dader met iemand die je kent
Postuur – atletisch, dik of mager
Lengte – wat is het verschil met je eigen lengte
Gezicht – een bril, een rond of lang gezicht
Opvallend – flaporen, grote neus, littekens, tatoeages
Beharing – snor, baard, kleur haar, kapsel
Kleding – type kleding, kleuren, stof

Je mag de verdachte ook aanhouden. Iedere burger is hiertoe bevoegd. Het is wel zo dat het gebruikte geweld tegen de verdachte niet verder mag gaan dan nodig is om te voorkomen dat hij of zij ervandoor gaat. Zo mag je bijvoorbeeld de verdachte tegen de grond houden tot de politie is gearriveerd. Schat de situatie in en beoordeel wat de juiste actie is. Natuurlijk staat je eigen veiligheid altijd voorop.

Bron: Nederlandveilig.nl