800px-MAN_TGM_15.280_54646_Brandweer_Velsen

Brandweer veelal last van zwaarder geweld

Uit onderzoek bij het cluster West van Brandweer Midden- en West-Brabant blijkt dat 44 procent van alle manschappen en bevelhebbers bekend zijn met het Agressie en Geweldprotocol. Van de ondervraagden zijn er 27 in aanraking geweest met gewelddadig gedrag. In 19 van de 27 gevallen waren omtrent gedrag in categorie C en D. Deze incidenten kunnen oplopen van schelden tot het gebruik van fysiek geweld. Deze cijfers liggen echter in deze regio nog steeds lager dan het landelijk gemiddelde. In de sector Risicobeheersing ligt het percentage wat te maken krijgt met agressie en geweld aanzienlijk hoger.

 

Foto: Joost IJmuiden

334473

Relatief vaker geweld tegen Limburgse ambtenaren

Werknemers met publieke functie krijgen in Limburg vaker met agressie te maken dan in andere regio’s in het land.

Uit onderzoek van de Monitor Veilige Publieke Taak 2015 blijkt dat in de regio’s Gelderland-Midden en Limburg agressie en geweld door derden het meest voorkomt.

Het gaat hierbij vooral om lichamelijk geweld. Tegenover het landelijk gemiddelde scoort Limburg bij agressie, intimidatie, en geweld hoger dan andere regio’s. In de monitor zijn alle publieke functies gemeten, waaronder onderwijs, ziekenhuis- en ambulancepersoneel, hulpdiensten als politie en brandweer, jeugdzorg, en openbaar vervoer.

Limburg scoort gemiddeld in de overige twee gemeten vormen van agressie, namelijk pesten en seksuele intimidatie. Seksuele intimidatie kwam in het inmetingsjaar 2014 bij 10 procent van de 636 respondenten voor. 40,7 procent van deze respondenten kreeg dat jaar te maken met een vorm van agressie.

In 2014 had ruim een kwart van de slachtoffers behoefte aan extra maatregelen tegen agressie en geweld. De maatregelbehoefte is het grootst in het openbaar vervoer, in de zorg, en bij hulpdiensten. In Amsterdam, Rotterdam en Limburg is de behoefte aan maatregelen relatief groot.

Geschat wordt dat de verzuimkosten als gevolg van agressie of geweld tegen medewerkers met een publieke taak bijna 367 miljoen euro per jaar bedragen.

Foto: RTV Oost / Rogier van den Berg

OPROEP: Waarom is nazorg zo belangrijk? En wat is nou de beste manier om nazorg te leveren?

Twee vragen die wij, Anne Ruth en Ruth, beiden in VWO 6, graag willen beantwoorden. Wij zijn bezig met ons profielwerkstuk en doen onderzoek naar de nazorg voor hulpverleners die met agressie te maken hebben gehad. Op een bijeenkomst, georganiseerd voor werkgevers, mogen wij onze resultaten presenteren. Wij zijn opzoek naar hulpverleners die met agressie te maken hebben gehad en hun ervaringen willen delen over de nazorg. Op deze manier kunnen we een bijdrage leveren aan de nazorg! Als u belangstelling heeft, stuur dan een mailtje naar pwsnazorg@hotmail.com.

16-06-15nummer

Storing bij politienummer 0900-8844

Het politienummer 0900-8844 is door een storing in grote delen van het land niet te bereiken. 112 heeft geen last van de storing. In Brabant, Zeeland, een groot deel van Midden-Nederland en het oosten van het land is het nummer niet te bereiken. De storing begon rond 13.00 uur. Wat de oorzaak is en hoelang de storing nog gaat duren is niet bekend. Het politienummer is bestemd voor niet-spoedeisende zaken.

http://nos.nl/artikel/2041712-storing-bij-politienummer-0900-8844.html

12-06-15ambulance

Hulpverleenster in Westervoort zwaar verwond door cliënt

Een 36-jarige medewerkster van een hulpverleningsorganisatie is woensdag in Westervoort zwaargewond geraakt toen ze werd mishandeld door een 33-jarige cliënt. De man zou haar te lijf zijn gegaan met een slagwapen. De vrouw is met onder andere letsel aan hoofd en arm naar het ziekenhuis gebracht, meldde politie.
Het slachtoffer had een afspraak bij de man thuis aan de Brullenweide. Zij wist tijdens de mishandeling de woning te ontvluchten om hulp in te schakelen. Agenten vonden later in het huis de man op de grond. Ook hij was gewond en is eveneens naar het ziekenhuis vervoerd. Daar is hij aangehouden. De politie, die nog onderzoekt wat er precies in de woning is gebeurd, wil vanwege privacy niet kwijt wat voor soort hulpverleenster de vrouw is.

http://www.nu.nl/binnenland/4066239/hulpverleenster-in-westervoort-zwaar-verwond-client.html

09-06-15brandweer

Twee knelpunten ‘ontdekt’ bij Gooise brandweer

HILVERSUM – De communicatie rondom het protocol agressie en geweld moet beter en ook een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor de brandweerduikers in Nederhorst den Berg ontbreekt. Dat waren de twee knelpunten bij de brandweer Gooi en Vechtstreek die bij een inspectie van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid naar voren zijn voren.

De inspectie heeft tussen eind vorig en begin dit jaar alle veiligheidsregio’s bezocht. Aanleidingen waarom de inspectie voor deze regio de duik RI&E als aandachtspunt heeft benoemd zijn aan de ene kant veranderende duikwetgeving in 2014, en het teruggaan van twee duiksteunpunten naar één (Nederhorst den Berg, eveneens in 2014). Beide knelpunten zijn na de controle van de inspectie direct (verder) opgepakt, meldt de brandweer in een persbericht. ‘Het maken van de RI&E was al ten tijde van het bezoek in gang gezet. Intussen is de RI&E afgerond en is met de uitvoering een begin gemaakt.’ Een aanpak van agressie en geweld is eveneens opgepakt. ‘Volgens planning krijgen vanaf september alle medewerkers, die mogelijkerwijze in hun werk met agressie en geweld te maken kunnen krijgen, een training. Voor hen is, meer dan voorheen, informatie over dit onderwerp beschikbaar en toegankelijk.’ Al met al zegt de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek tevreden te zijn met de rapportage van de inspectie. ‘De veiligheidsregio herkende de knelpunten die de inspectie in kaart heeft gebracht, had daar al op geanticipeerd en waar nodig direct verdere actie ondernomen.’

http://www.dichtbij.nl/t-gooi/regionaal-nieuws/artikel/4039100/twee-knelpunten-ontdekt-bij-gooise-brandweer.aspx

03-06-15politieauto

Man opgepakt in Tilburg na wilde politieachtervolging

Een 44-jarige man is zaterdagochtend opgepakt in Tilburg na een wilde politieachtervolging. De man reed onder andere veel te hard in een auto met valse kentekenplaten, mishandelde een agent en is aangehouden voor diefstal en drugsbezit.

Agenten gaven de automobilist in de nieuwbouwwijk Reeshof een stopteken omdat hij met valse kentekenplaten reed.
De man ging er met hoge snelheid vandoor en reed volgens de politie tot 120 kilometer per uur waar 30 is toegestaan. Daarbij probeerde hij meerdere malen de politieauto te rammen. Nadat hij dwars door een schutting was gereden ging hij er lopend vandoor. Daarbij probeerde hij een agent die hem op de hielen zat, te slaan. Uiteindelijk kon hij met behulp van pepperspray worden aangehouden. In zijn auto lag een vermoedelijk gestolen fiets en tijdens fouillering bleek hij een kleine hoeveelheid drugs op zak te hebben. De Poolse man zit vast en wordt ook nog in verband gebracht met enkele inbraken in de Tilburgse wijk.

http://www.nu.nl/binnenland/4058789/man-opgepakt-in-tilburg-wilde-politieachtervolging.html